+31 (0) 546 561 005

Intermodaal transport

Intermodaal transport

Dat we bij Dasko de beschikking hebben over heel veel trucks, wil niet zeggen dat we onze ladingen alleen maar over de weg vervoeren. Onze trailers kunnen namelijk ook via het spoor op de plaats van bestemming komen.

CO2 besparing

CO2-besparing, meer gewicht kunnen laden en daardoor een lagere prijs per vervoerde kilo: dat is natuurlijk voor veel van onze klanten interessant. Kai Kogelman, planner bij Dasko, vertelt over de voordelen van deze vorm van intermodaal transport.
“De trailer wordt bij deze vorm van transport op een treinstel geplaatst en vervolgens via het spoor vervoerd naar een station dat dichter bij de bestemming ligt. In ons geval rijden ze naar Duitsland, waarna ze in Italië weer van de trein gaan en naar hun eindbestemming worden gebracht en vice versa. Hier hebben we speciale trailers voor die geschikt zijn voor treintransport.

Zwaardere ladingen mogelijk

Wij zetten deze variant van onbegeleid transport in om twee hoofdredenen. Enerzijds omdat het een besparing oplevert qua wegkilometers, anderzijds omdat er via de trein meer vervoerd kan worden dan over de weg. Doordat een trein tot wel 20 opleggers vervoert, betekent dit een schonere manier van transport.
Een ander voordeel van de trein is dat er zwaardere ladingen mee vervoerd mogen worden. Dat scheelt natuurlijk flink in de kosten per vervoerde kilo.”

Complete trajectbegeleiding

Net als bij het wegvervoer, is ook bij intermodaal transport een strakke planning nodig, aldus Kai: “Wij zorgen dat de trailer op tijd bij de terminal is en we zorgen ook dat er een truck klaarstaat om hem op te pikken bij het eindstation. We zoeken steeds naar de beste lijnen waarbij de treinterminals zo dicht mogelijk bij de verlader en onze klanten liggen. Er komt veel aan te pas om tot een goede afstemming te komen.” Al wordt intermodaal transport dan onbegeleid genoemd, toch houden de planningsmedewerkers precies in de gaten wat er gebeurt, vertelt Kai: “We stellen de temperatuur in op de gewenste temperatuur en zodra hij daarboven komt, wordt er vanzelf extra gekoeld. Daarnaast hebben de trailers een GPS-tracker, dus we kunnen altijd zien waar ze zich bevinden.”


Kai Kogelman

Planner
+31 (0) 546 580 370
planning@dasko.nl